Nota de premsa: el Taller Jeroni de Moragas enceta una nova línia de producció

Humana participa en una nova línea de producció encetada pel Taller Jeroni de Moragas

• La cooperativa vol introduir-se en l’àmbit de l’agricultura social amb el cultiu de l’estèvia

• Humana cofinança aquesta iniciativa gràcies als recursos que obté amb la gestió de la roba usada


Sant Cugat del Vallès, 11 de juny de 2013. El Taller Jeroni de Moragas, que enguany celebra el seu 40è aniversari, ha posat en marxa una nova línea de producció amb la qual pretén introduir-se en l’àmbit de l’agricultura social i contribuir a la viabilitat econòmica que necessita la cooperativa per a desenvolupar la seva tasca social. Aquesta nova línea està basada en el cultiu de l’estèvia, una planta amb propietats medicinals, coneguda sobretot com a substitutiu del sucre.


La iniciativa compta amb el suport econòmic d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que des de 1987 duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada. Humana impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social a Catalunya. En l’edició d’enguany se n’han presentat 30 projectes, dels quals s’han escollit vuit. Un d’ells és el del Taller Jeroni de Moragas, de Sant Cugat del Vallès.


La finalitat d’aquesta cooperativa, constituïda el 1973, és atendre i

integrar socialment a persones adultes amb trastorn del desenvolupament intel·lectual i malaltia mental. Al seu taller hi ha 106 usuaris.


“La inserció sociolaboral de les persones que atenem és un servei clau per a nosaltres”, explica la gerent del Taller Jeroni de Moragas, Cristina Monteagudo, qui reconeix que “els recursos públics s’exhaureixen i estem buscant fonts d’ingressos en projectes productius i rendibles per a assegurar la viabilitat de la nostra tasca.


”Una d’aquestes iniciatives passa pel cultiu de l’estèvia (steviarebaudiana), una planta adient per regular algunes malalties com ara la diabetis, la hipertensió, el colesterol, l’ansietat, la càries, els triglicèrids, etc. A més a més, és una planta ideal per utilitzar-la a la cuina i permet que les persones que per prescripció mèdica no poden gaudir del dolç, puguin fer-ho.


“Cultivem aquesta planta amb un triple objectiu: comercialitzar-la per a obtenir-ne recursos propis, que els nostres usuaris hi treballin i n’obtinguin un benefici terapèutic, i fomentar l’alimentació saludable”, indica Ismael Guzmán, psicòleg del Centre Especial de Treball, qui afegeix: “L’activitat de cultiu permet treballar tot un seguit d’aspectes importants en tot procés terapèutic, com ara aprendre a tenir cura, a valorar l’espera, que darrera del treball s’obtenen un fruits...“.


Aquest projecte encaixa perfectament en la filosofia d’Humana, que parteix de l'experiència acumulada en els projectes d'agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l'àmbit de l'exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.


Humana disposa de més de 1.300 contenidors per a la roba usada col·locats a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. A Sant Cugat està present des de fa quatre anys i disposa de 39 contenidors que al 2012 van recollir 148 tones de roba i calçat.


18.182 tones de roba recollida al 2012

Al 2012 es van recollir 18.182 tones de roba i calçat usat als 5.000 contenidors d’Humana, 1.300 dels quals es troben a municipis de Catalunya. Els fons obtinguts amb la gestió del tèxtil permeten l'obtenció de recursos per al finançament i desenvolupament dels programes de cooperació als països del Sud, en els àmbits d'educació, agricultura i desenvolupament rural, desenvolupament comunitari, energia renovable i eficiència energètica, malalties contagioses, i assistència i emergència. També es duen a terme programes d'ajuda social i d'educació per al desenvolupament.


Al mateix temps, el reciclatge tèxtil contribueix a la protecció del medi ambient en reduir en part el volum de residus generats pels ciutadans, donant una segona vida a una roba que d'una altra manera aniria a parar a l'abocador. Amb la reutilització de la roba i el calçat s'aconsegueix, igualment, reduir el consum de recursos naturals com l'aigua o combustibles fòssils, així com de fertilitzants i pesticides que s’utilitzen en la fabricació de matèries primeres per a la indústria tèxtils. A més, reutilitzant o reciclant el tèxtil es redueixen les emissions de CO2.


A més dels recursos obtinguts amb la gestió de roba usada, Humana rep fons externs per finançar part dels programes de cooperació. Com ONGD opta a les subvencions de cooperació al desenvolupament atorgades per les diferents administracions públiques. Més de 30 organismes han col·laborat o col·laboren actualment amb Humana, entre els quals figuren la Unió Europea, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) o la Generalitat Valenciana entre d’altres.


Classificació del tèxtil

Les peces dipositades als contenidors d'Humana tenen dues destinacions: una part s'envia a les plantes de classificació que Humana té a L'Ametlla del Vallès (Barcelonès), Leganés (Madrid) i Valderrubio (Granada), i la resta es ven a empreses de reciclatge.


Les peces enviades a les plantes es distribueixen de la següent manera:


Un 12% de la roba classificada es destina a les 28 botigues de segona mà d’Humana (11 a Barcelona i una a L’Hospitalet de Llobregat).

Un 48% de les peces classificades s'envia a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos a comerciants locals amb la finalitat de satisfer la demanda d'aquests països, impulsar l'activitat econòmica local i generar recursos per al desenvolupament.

Al voltant d'un 32% es troba en un estat que no permet la seva reutilització, així que es ven a empreses de reciclatge tèxtil.

El 8% restant es destina a centres de tractament de residus: són peces que no es poden reutilitzar ni reciclar donat el seu estat.


Sobre Humana

Humana Fundación Pueblo para Pueblo és una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que des de 1987 duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia gràcies als recursos obtinguts amb la gestió de tèxtil usat. Els fons obtinguts permeten l'obtenció de recursos per al finançament i desenvolupament dels programes de cooperació als països del Sud, en els àmbits d'educació, agricultura i desenvolupament rural, desenvolupament comunitari, energia renovable i eficiència energètica, malalties contagioses, i assistència i emergència. També es duen a terme programes d'ajuda social i d'educació per al desenvolupament.


La seu central d’Humana es troba a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La Fundació disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Illes Balears, València, Galícia, Astúries, Castella i Lleó i Aragó. Actualment compta amb més de 350 empleats. L’organització disposa de 5.000 contenidors per a la roba usada col·locats a tota Espanya, més de 1.300 dels quals estan distribuïts a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. Al 2012 es van recollir 18.182 tones de tèxtil usat, 4.600 a Catalunya.


Humana disposa de 29 botigues de venda de roba de segona mà a Barcelona (11 a la capital i una a L’Hospitalet del Llobregat), Madrid (13), Sevilla (2) i Granada (2), que generen els recursos necessaris per al finançament dels programes de cooperació.


Humana forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a 35 organitzacions a nivell mundial.
Més informació

Departament de Comunicació

Joan Carles Montes

649 055 818 – 93 840 21 82

Esta dirección electrónica esta protegida contra spambots. Es necesario activar Javascript para visualizarla

www.humana.cat
Adjuntos:
ArchivoDescripciónTamaño
Descargar este adjunto (nota_premsa_jeronimoragas.pdf)nota_premsa_jeronimoragas.pdf 660 Kb
 
© jmoragas 2012 | Avinguda de Villadelprat, 79, Sant Cugat del Vallès 08197 Barcelona España Tel.: 93 674 50 48 Fax: 93 675 30 48 web@jmoragas.org